Terapi & Livsstrategi
Eva Malm
Old Phone
Ring mig:
0735-452923
Startsida bild

Anhöriga

Att leva med "nerverna på utsidan"

Som anhörig till en person i missbruks­situation eller andra personliga problem blir man lätt drabbad. Ser man att någon i sin närhet lever i en ständigt nedåtgående trend kan man själv dras med.

Som Anhörigterapeut riktar jag mig till människor som lever i eller har levt i dysfunktionella förhållanden som t ex. missbruks-, misshandels­förhållanden, eller med en psykiskt sjuk anhörig eller vän.

Att leva i ett sådant förhållande är "att leva med nerverna på utsidan". I Sverige räknar man med att 5-6 människor lever nära varje alkoholist. Relaterat till övriga drog­missbrukare, är antalet närstående detsamma. Familj, vänner och arbets­kamrater dras alltför ofta in i det sjuka beteendet.

Drogberoende – Vanligare än vad vi tror

Drogberoende är vanligt och drabbar ungefär var 10:e medborgare. Anhörigproblematik är något man hittills undvikit att prata om eftersom det både är svårt att förstå och prata om för den som står utanför och bara ser på.

Någon som mår dåligt uppmuntras ofta med en "Klapp på axeln", "ryck upp dig", "tänk inte på det", "det löser sig" etc. från vänner och arbetskamrater och skuld och skam växer.

Det här bidrar till att svälja och "packa ryggsäcken" ytterligare. Det är enklare att få antidepressiva medel utskrivet för att må bättre eftersom man inte vågar visa utåt. Ryggsäcken blir överfull och det är bäddat för att "gå in i väggen". Livsstrategi hjälper dig att "packa ur ryggsäcken".